4Youth Nieuwegein
Jongeren tussen 14 en 27 jaar kunnen bij 4YOUth terecht met vragen over uiteenlopende financiële en juridische vragen. Studenten van de Hogeschool Utrecht bieden ondersteuning op een laagdrempelige manier: online, op spreekuren en door middel van voorlichting.
Over dit project
Inloopspreekuren & online
Tijdens het wekelijkse inloopspreekuur in het Stadshuis (Oasis) worden jongeren geholpen door leeftijdsgenoten: studenten van de Hogeschool Utrecht zijn aanwezig en beantwoorden vragen waar andere jongeren mee zitten. Hoe moet ik een DigiD aanvragen? Ik heb een schuld die ik moet aflossen, maar ik weet niet hoe. Wil je meekijken? Of: Hoe moet ik een zorgverzekering regelen? Maar ook bijvoorbeeld: Kun jij me helpen bij mijn DUO-aanvraag? Ik heb geen contact meer met mijn ouders.
Jongeren kunnen hun financiële en administratieve vragen ook buiten het spreekuur stellen, via Whatsapp en Instagram.
Gastlessen
In het kader van 4YOUth verzorgen de studenten van de HU gastlessen in de hoogste klassen van het praktijkonderwijs. Dit heeft een preventieve werking, want hiermee bereiken we een brede groep jongeren, die dankzij de lessen beter weten wat ze moeten doen om hun financiële en administratieve zaken op orde te krijgen.
Peer-to-peer
Het succes van 4YOUth zit in de peer-to-peerbenadering: jongeren worden geholpen door andere jongeren, in wie ze zich kunnen herkennen. Jongeren die bovendien zelf ook allerlei administratieve zaken hebben moeten regelen. En daarnaast: een vraag stellen aan een leeftijdsgenoot is nou eenmaal makkelijker. Je wordt sneller begrepen en de drempel is lager.
Onderdeel van Jongerenwerk Nieuwegein
4Youth is onderdeel van het brede jongerenwerk van Movactor. Jongeren die we via het spreekuur in beeld krijgen, komen geregeld met vragen over andere leefgebieden terecht bij andere sociaal professionals van onze organisatie. De relatie die via 4Youth is opgebouwd maakt het voor Movactor makkelijker om jongeren ook op andere terreinen te ondersteunen. 4Youth is daarnaast betrokken bij de projecten: Jongeren & digitale laaggeletterdheid, PocketMoney Project, Jongeren Perspectief Fonds en inwonersinitiatief Doorslag.