Tijdens de zomervakantie voetballen we elke maandag- en woensdagavond op de veldjes van Nieuwegein. Op deze manier willen we jongeren met elkaar in verbinding brengen en erachter komen waar jongeren in Nieuwegein behoefte aan hebben.
De voetbalavonden worden al sinds een aantal weken georganiseerd op het pleintje aan de Dukatenburg in de Muntenbuurt. “In de eerste week kwam er niemand opdagen, ondanks het feit dat we in de hele buurt hadden geflyerd”, aldus Andres Koorndijk, jongerenwerker bij Movactor.
Toch hebben hij en zijn collega’s doorgezet. “In de tweede week bestond de groep uit zo’n 12 man. En we zien dat er elke week meer jongeren aansluiten. Afgelopen week stonden we met meer dan 30 man te voetballen.”
Verbinding
Tijdens de zomervakantie wordt het concept uitgebreid naar andere wijken in Nieuwegein. “We hebben een Whatsappgroep, waarin we de jongeren op de hoogte houden van wanneer en op welk veld we voetballen. We starten bij veld A, vervolgens willen we de jongeren die daar komen meenemen naar veld B, enzovoort”, aldus Andres.
Doel is dat aan het eind van de rit alle jongeren van de verschillende Nieuwegeinse wijken samen op één veldje voetballen.
Maar waarom is dat zo belangrijk? “We merken dat sommige jongeren in Nieuwegein niet geassocieerd willen worden met jongeren uit bepaalde wijken en niet met hen willen voetballen”, aldus Andres. “Maar we willen dat jongeren uit Nieuwegein zich verbonden met elkaar voelen, dat er saamhorigheid ontstaat.”
Behoeften peilen
Dat is echter niet het enige doel van het voetbalproject. Movactor wil er ook achter komen waar jongeren in Nieuwegein behoefte aan hebben. “Als jongeren zich vervelen, is het heel makkelijk om de stap te zetten richting de criminaliteit”, vertelt Andres. “Maar op het moment dat je jongeren iets te doen geeft, kunnen criminelen ze ook minder makkelijk vinden.”
Volgens Andres is er voor jongeren helemaal niks te doen in Nieuwegein. “We moeten echt vanaf nul beginnen. En we willen jongeren het zoveel mogelijk zelf laten doen. Zij weten zelf immers het beste waar ze zich mee willen bezighouden. Je kunt als gemeente van alles bedenken en neerzetten, maar als jongeren daar geen behoefte aan hebben, wordt er ook geen gebruik van gemaakt.”
Iedereen mag meedoen
Regelmatig voetballen er ook samenwerkingspartners mee. Zoals onze eigen directeur, maar ook de burgemeester en de boa’s. Het blijkt een mooie manier om met elkaar in contact te komen!
Ook zin om een balletje te trappen? Deelname is gratis en voor water en een muziekbox wordt gezorgd. Kijk voor meer info hier
Bron: de Molenkruier (bewerkt)