Taalfestival alweer een groot succes op Buurtplein de Componist

Het Taalfestival 2024 op Buurtplein De Componist was opnieuw een groot succes. Ruim 400 ouders, kinderen en professionals deden mee aan allerlei workshops en activiteiten waarin taal centraal stond. En ook dit jaar was er weer voor alle kinderen en professionals een zelf uitgezocht boek dat ze mee naar huis mochten nemen.

Wethouder Guido Bamberg (Jeugd) was erbij en legt uit: “Taalrijk opvoeden is heel belangrijk voor een kansrijke start en daarvoor zetten veel organisaties in Nieuwegein zich in. Mooi om te zien met hoeveel plezier ouders en kinderen samen met taal bezig zijn!”

Activiteiten voor jong en oud

De deelnemers konden meedoen aan allerlei interactieve en leerzame activiteiten waarbij (groot)ouders/verzorgers samen met hun (klein)kinderen spelenderwijs bezig zijn met taalontwikkeling. Bijvoorbeeld bij het maken van een eigen verhaal: met behulp van verschillende voorwerpen vertelden ouders en kinderen samen fantasierijke verhalen. Of door samen te praten over je familie. Ouder en kind tekenden samen hun familie en bespraken wie er in hun huis woont.

Voorleesfeest en deskundig advies

De bibliotheek organiseerde een gezellig mini-voorleesfeest en legde ouders uit hoe belangrijk voorlezen is voor de taalontwikkeling van hun kind. Annerieke Boland, lector Jonge kind aan Hogeschool Ipabo, gaf een inspirerende workshop over het belang van rollenspellen voor de taalontwikkeling van kinderen. Ook waren logopedisten en specialisten van Auris aanwezig om ouders en kinderen advies te geven over spraak- en taalontwikkeling van kinderen.

Het Taalfestival is een belangrijk evenement voor Nieuwegein om ouders en kinderen samen te brengen en spelenderwijs de taalontwikkeling te stimuleren. Meer weten? Neem contact op met Annemiek Postma (educatief gebiedsverbinder) via apostma@movactor.nl.