Dansen is voor iedereen: in de zomerstemming met de buikdanslessen van Joke

Wil je soepeler worden in de heupjes? Of lekker een middagje lachen? Of zoek je gewoon een manier om in beweging te blijven? Kom gezellig meedansen met de buikdansles van Joke op de buurtpleinen de Componist en Zuid.   

De 70-jarige Joke Roomenburg geeft sinds september 2023 elke dinsdagochtend de oriëntaalse buikdansles op buurtplein Zuid en op donderdagochtend op buurtplein de Componist. Joke wilde vanaf kleins af aan al danseres worden, ze heeft stijldansen gedaan maar kreeg vervolgens een partner die niet van dansen houdt, dus ging ze opzoek naar iets wat je in je eentje kan doen. Zo is Joke begonnen met buikdansen, ondertussen doet ze dit al 30 jaar. Joke is een heel open en vrolijk persoon met een liefde voor oriëntaalse buikdans.

Oriëntaalse buikdans, wat is dat precies?

“Deze buikdans komt uit het oosten en is daar traditioneel, er zijn veel verschillende stijlen,” legt Joke uit. “In Marokko dansen ze weer net anders in Libanon en daar ook weer anders dan in Turkije. Het is bij buikdansen de kunst om elke lichaamsdeel los van elkaar te kunnen bewegen. Dit zorgt voor losse heupjes natuurlijk! Deelneemster Jeanne is het daar mee eens: “Mijn heupjes zijn al heel soepel geworden!”, lacht ze vrolijk. Jeanne doet nu al een tijdje mee en kan zich niet meer voorstellen hoe het zou zijn zonder deze les.

Gelukkig hoef je voor het leren van deze buikdans nog geen professioneel danser te zijn. Joke zorgt er namelijk voor dat iedereen mee kan doen, jong of oud. “Mijn oudste deelnemer is 90 en ze staat hier nog springlevend”, vertelt ze. “Ze is altijd aan het lachen en ze brengt echt de sfeer in de groep.”

Buikdans is voor iedereen

Buikdans is voor iedereen, vindt Joke. De les trekt veel verschillende mensen, maar 1 ding komt overeen: iedereen wil lekker vrij dansen en bewegen. De deelnemers komen van verschillende achtergronden, maar in de les is geen oordeel te vinden. Iedereen is daar voor plezier en gezelligheid. De deelnemers (met name dames) willen graag soepel blijven en op een leuke manier in beweging blijven en dit past daar perfect bij. Joke: “Mensen denken dat het heel ordinair is, maar dat is het helemaal niet. Het is juist een hele moeilijke dansvorm.” Jeanne beaamt dat er soms vooroordelen zijn over buikdans. “Een vriendin van mij vroeg of ik wel mee moest doen aan zo’n sexy dans. Maar toen vertelde ik haar dat het helemaal geen sexy dans is bij Joke. Het gaat om soepel blijven, op het ritme van de muziek.”

Deelnemer Tineke kan de veilige omgeving die de buikdansles te bieden heeft erg waarderen. Tineke: “Het gaan om plezier in dansen en om ongegeneerd te dansen. Je wordt niet uitgelachen, niemand zegt: ‘o wat doe jij vreemd’. Je kan gewoon jezelf zijn en dan bewegen op muziek in een beschermde omgeving. Met het dansje zijn we al vanaf september bezig, maar iedereen leert het op zijn eigen tempo.”

Het buikdansen brengt mensen samen, zorgt voor veel gelach en biedt een plek om jezelf te zijn. “Ik ben er zelfs mee op tv geweest!”, lacht Joke tegen Jeanne. “Op Goedemorgen Nederland! Eerst was er een orgel Joke en nu een Buikdans Joke.” Veel gelach aan tafel.

Dans je ook een keertje mee?
Joke geeft les op dinsdag- en donderdagochtend. Kosten: 5€ per les. Kijk voor meer informatie en aanmelden: