”Recht krijgen is niet zo moeilijk, recht vinden wel”

Inwoners van de gemeente Nieuwegein kunnen op een laagdrempelige manier bij ons terecht voor rechtshulp. We zien de afgelopen jaren een stijgende trend in het aantal rechtszoekenden. Enerzijds is dit voor ons als Rechtswinkel een positieve ontwikkeling, omdat inwoners ons goed weten te vinden. Anderzijds is het zorgelijk dat steeds meer inwoners juridische problemen ondervinden.

Onze Rechtswinkel werkt met gevorderde rechtenstudenten die inwoners, meestal mondeling, advies geven tijdens het inloopspreekuur. We hebben meerdere ketenpartners waarnaar we inwoners kunnen doorverwijzen. Onze focus ligt op het helpen van mensen de juiste route binnen het recht te vinden.

“Door de complexiteit van het Nederlandse sociaalzekerheidsstelsel zijn inwoners hier voortdurend mee in gevecht, en wij bevinden ons aan de frontlinie.”

Hoewel de Rechtswinkel in principe kan bijstaan in elk rechtsgebied, merken we een duidelijke toename van problemen met het sociaal zekerheidsrecht. Veelvoorkomende casussen hebben betrekking op zaken zoals (bijzondere) bijstandsuitkeringen, ZW/WIA, WW en andere toeslagen. Daarnaast zien we vaak problemen met de inrichting van Nieuwegein, zoals sociale huurkwesties en (geluids)overlast. Bij dit soort zaken luisteren we naar de situatie en verwijzen we zo nodig door naar de juiste instantie, zoals buurtbemiddeling, een woningcorporatie, een advocaat of de kantonrechter. Het is niet altijd wenselijk om door te verwijzen. Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn immers twee verschillende dingen. Soms leggen we aan inwoners uit dat het moeilijk is bepaalde zaken aan te vechten, omdat zij juridisch gezien ‘geen zaak’ hebben.

Rechtswinkel Nieuwegein heeft elke maandag- en woensdagavond van 19:00 tot 20:00 spreekuur. Inwoners zijn van harte welkom om langs te komen.

Ben jij een professional en wil je een vraag of casus voorleggen (bijvoorbeeld: jouw cliënt heeft een juridisch probleem dat je wilt bespreken, of je werkt bij 4Youth en er speelt een juridische casus rondom een jongere)? Stuur dan een mail naar Rechtswinkel@sjsnieuwegein.nl. Voor professionals is een belafspraak altijd mogelijk.

Olof Huntjens – Voorzitter Rechtswinkel Nieuwegein